fbpx

Zie je door de yoga-bomen het bos niet meer…?

We vertellen je graag meer. Want dat yoga voor ieder lijf voordelen biedt, daar zijn wij bij MyLife van overtuigd!

 

 

 

Het imago-probleem van yoga… 

Zweverig, voor yuppen of juist hipsters, alleen voor hardcore vegetariërs: eerlijk is eerlijk, yoga heeft een beetje een imago-probleem. En laten we wel wezen, de terminologie helpt daar niet altijd aan mee. Want woorden als hatha, vinyasa en yin maken ‘t er nou eenmaal niet duidelijker op. 

Toch geloven wij bij MyLife heilig in yoga. En in de voordelen die het biedt. Voor iedereen. Dus ook voor de niet-vega-non-hipster! 😉 Waarom? Lees vooral verder. 

Yoga in ‘t kort

Wat is yoga eigenlijk? Kort door de bocht is yoga afkomstig uit India. Daar wordt al eeuwen aan yoga gedaan en ligt de focus op het verbinden van lichaam en geest. En dat is precies waarom wij yoga soms zweverig vinden: we zijn niet gewend aan het ‘verbinden van lichaam en geest’

Maar – en nu komt ‘t – yoga gaat eigenlijk vooral over rustig ademhalen. En over je bewust worden van wat je waar in je lijf voelt. Iets waar iedereen wat aan kan hebben! Of je nu wilt leren ontspannen of af wilt van die lage-rug-klachten: yoga kan je hierbij helpen. En die moeilijke termen? Die geven eigenlijk gewoon aan om welk soort yoga het gaat. 

Hatha yoga: van inspanning (ha) naar ontspanning (tha)

Deze klassieke vorm van yoga brengt je in balans. Hoe? Simpelweg door krachtige en inspannende houdingen (ha) af te wisselen met rustige en ontspannende houdingen (tha). En dat allemaal terwijl je bewust ademhaalt. Zo leer je hoe je je eigen ademhaling als slimme tool inzet. Handig om ook buiten de yogales om tot rust te komen! 

Hatha yoga is niet alleen goed voor je gewrichten en spieren, het zorgt ook voor meer ontspanning, meer kracht, balans, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. 

Yin yoga: voor rust en ontspanning  

Bij yin yoga ligt de nadruk op rust (= yin) in je lijf. Hoe dit werkt? Je houdt een houding drie tot vijf minuten vast om een serieuze stretch te realiseren. Zo leer je naar je lichaam te luisteren en ontdek je wanneer je dieper kunt gaan in een bepaalde pose. 

Waarom dit goed voor je is? Als je het bindweefsel dat om je spieren en gewrichten heen is gewikkeld, kunt stimuleren en strekken, creëer je ruimte. En daarvan wordt je lijf meer flexibel en ontspannen. 

Vinyasa yoga: bewegen met de flow van je ademhaling  

Vinyasa yoga is een actieve vorm van yoga. Hier komt ook het woord flow om de hoek kijken. Waarom? Bij vinyasa yoga koppelen we de ademhaling aan de beweging. Zo leer je vloeiend te bewegen en kom je vanzelf ook in je flow. 

Een vinyasa les volgt een bepaald ritme: we beginnen met een langzame opbouw waarbij we focussen op onze ademhaling, vervolgen met poses waarin iets meer kracht en balans wordt beoefend, om vervolgens weer tot rust te komen in verschillende zittende en liggende twists of stretches. Het resultaat? Door de vinyasa-bewegingen komt je bloedsomloop op gang en raak je afvalstoffen kwijt. Zo voel je je beter, sterker en meer ontspannen. 

Beginnen met yoga bij MyLife? 

Natuurlijk hopen we je nu overtuigd te hebben van de voordelen van yoga. Maar, daar kom je maar op één manier echt achter. Schrijf je in voor een MyLife yoga-les en ontdek of yoga ook bij jouw leven past!